Energiahatékonyság a Fővárosi Nagycirkuszban

Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában nemcsak a nívós műsorok összeállítására és az úttörő tudományos programok életre hívására, hanem az energiahatékonyságra is figyelnek. Az intézmény különböző intézkedésekkel készül a télre.

Az energiaválság a Fővárosi Nagycirkuszra is elképesztő terhet ró: a gáz ára tízszeresére, a villamosenergia ára ötszörösére nőtt. A megemelkedett energiaárak télen újabb változásokat hoznak az intézmény és a hozzá tartozó telephelyek életébe. Ehhez komoly szemléletváltás kell, az intézményben dolgozóknak tudatosabban kell használniuk a rendelkezésre álló erőforrásokat. A szemléletváltáshoz kapcsolódó intézkedések például a használaton kívüli fogyasztók, a villany lekapcsolása vagy a telefontöltők kihúzása, az irodai nagy gépek nap végi leállítása, a gépek készenléti módba helyezése ellenében kikapcsolásuk, a szellőztetési idő csökkentése, az indokolatlan energiaveszteséggel járó műszaki, gépészeti hibák haladéktalan jelentése, valamint a réteges öltözködés. A nagyobb fogyasztású elektromos berendezések – hűtőszekrények, szárítógépek, mosogatógépek, mikrohullámú sütők, vízforralók – használatát is optimalizálni kell.

Az energiahatékonyság komoly szemléletváltást igényel a dolgozóktól
Fotó: Vámos Bence

Az energiatakarékosság érdekében a helyiségek világítása LED izzókkal történik, valamint csökkentették az épület díszkivilágításának fényerejét. Mivel kormányrendelet határozza meg a belső terek téli hőmérsékletét, ami maximum 18 Celsius fok lehet, ezért mindent el kell követni azért, hogy a meleg levegő ne szökhessen ki a szabadba. Ennek érdekében a cirkusz épületének főbejáratához egy PVC szalagfüggönnyel ellátott zsiliprendszert alakítottak ki. A közönség védelmében, a közönségforgalmi terekbe a légmozgást akadályozó, nehéz szigetelő függönyök kerültek fel, a nézőtérre vezető ajtókra automata behúzókat szereltek. Az istállóajtókat jól záródó, légtömör bejáratokra cserélték, valamint a régi ablakokat is leváltották a hőszigetelt nyílászárók. Tervben van továbbá a vészkijáratok és az irodaépületek nyílászáróinak korszerűbb modellekre történő cseréje. Ahol adott a hőszivattyús fűtés, anyagi okokból azt használják a terek melegen tartására.

Az energiahatékonyság jegyében nemcsak LED izzókra cserélték a fényforrásokat, hanem csökkentették az üzembe helyezett világítást a közösségforgalmi terekben úgy, hogy ne rontsa a látogatók élményét
Fotó: Vámos Bence

A Fővárosi Nagycirkusz dolgozói a környezettudatosság mellett, az energiahatékonyságra is odafigyelnek a kormányrendeletek betartásával, hatékony szemléletváltással és korszerű technikai megoldásokkal.

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

 

 

 

 

    Skip to content

    Send this to a friend