Az ukrajnai Shevchenko Alapítvány küldöttsége is köszönetét fejezte ki a Fővárosi Nagycirkusz áldozatos munkájáért

Tegnap hivatalos küldöttség érkezett a Fővárosi Nagycirkuszba az ukrajnai Shevchenko Alapítványtól. A delegáció köszönetét fejezte ki az intézménynek az ukrajnai honfitársaikért és a cirkuszi állatokért tett odaadó munkájáért.

A küldöttség a Shevchenko Alapítvány nevében köszönő oklevelet hozott a Fővárosi Nagycirkusznak, melyet Fekete Péter főigazgató vett át. Az ukrán artistaművészeket támogató alapítvány köszönetet mondott a nemzeti intézménynek a háborús helyzet miatt elmenekült ukrán artisták feltétel nélküli segítéséért, továbbá az Ukrajnában rekedt cirkuszi állatoknak nyújtott életbevágó adományok – állateleségek és állatgyógyászati eszközök –küldéséért.

Az ukrán artistaképzősök a teljes ellátás, ügyintézés, oktatás biztosítása mellett különböző programokon is részt vesznek, többek között a Fővárosi Állat-és Növénykertbe is ellátogattak.
Fotó: Fuszka Nikol

Fekete Péter az oklevél átvételekor beszámolt a Budapesten élő ukrán fiatalok helyzetéről és felhívta rá a figyelmet, hogy a segítségnyújtás egy széleskörű összefogás eredménye, amelyben fontos szerepet vállal többek között a Hortobágyi Károly-díjas Kristóf Krisztián artistaművész és a Recirquel Társulat. Ezen kívül említést tett a Hungary’s Female Ambassadors (Magyarország Női Nagykövetei) által tegnap küldött jelentős adományról. Fekete Péter az ukrán artistaképzős diákok jövőjével kapcsolatban megosztotta, hogy a megnehezedett helyzet ellenére, minden körülmények között fenntartják a segítségnyújtást, a menekülteknek nem kell hazamenniük, ugyanis szeptembertől együtt tanulhatnak a magyar artista növendékekkel a Baross Imre Artistaképző Intézetben.

magyar artistaképzős egyensúlyozik

A Baross Imre Artistaképző Intézet diákjai és az ukrán artistaképzősök közös előadása a Cirkuszi világnapon.
Fotó: Urbán Ádám

A Shevchenko Alapítvány küldöttsége Fekete Péterrel az igazgatói páholyból tekintette meg a RAIN – Esőcirkusz című előadást és könnyek között köszönték meg a háborús szolidaritásról szóló jeneteket. Élő közvetítéssel mutatták meg a Zaporizzsjai Cirkusz igazgatójának azt a jelentet, ami a cirkuszi manézsban elhelyezett matracok, ágyak segítségével emlékezik meg arról, hogyan fogadta be a sebesülteket a háború alatt az ukrán cirkusz. A RAIN – Esőcirkusz című előadás ugyan is ennek a rendkívüli üzenettel és szimbolikával bíró képnek az inspirációja alapján készült. A látogatás során az alapítvány küldöttsége találkozott az előadásban fellépő művészekkel és az Ukrajnából menekült gyermekekkel is.

 

 

A delegációt könnyekig megható jelenetek a RAIN – Esőcirkusz műsorból.
Fotó: Urbán Ádám

Szekáry Zsuzsanna