Konter Lászlóra, a Lúdas Matyi a cirkuszban Döbrögijére emlékezünk

Életének 79. évében, hosszan tartó betegség után 2023. február 23-án elhunyt Konter László, Jászai Mari-díjas rendező, színművész, színházigazgató, aki éveken át alakította Döbrögi szerepét a Fővárosi Nagycirkusz Lúdas Matyi a cirkuszban című előadásában.

Konter László 1979-ben szerzett rendezői diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Néhány pécsi év után 1983-tól a Népszínház rendezője, az utazó operatársulat vezetője. 1993 és 2007 között a Békés Megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője volt. Rendezői tevékenysége mellett szívesen foglalkoztatták a filmvásznon és a színházban színészként is.

A Fővárosi Nagycirkusz Fazekas Mihály műve alapján készült Lúdas Matyi a cirkuszban című összművészeti előadásában Döbrögi uraságot alakította a porondon. A nagy sikernek köszönhetően, 2016 és 2018 között több alkalommal is műsorra tűzött előadás ősbemutatója előtt így nyilatkozott: „Annyi szépséget, líraiságot, tehetséges fiatalt és művészt látok itt, a cirkuszban, hogy gyakran megfeledkezem arról, hogy nem nézőként jöttem. Biztosan állítom, hogy a közönség egy fergeteges és izgalmas előadást fog látni, amely minden korosztálynak szól, lenyűgöző erővel.”

A Jászai Mari-díjas Konter László Döbrögi szerepében a Fővárosi Nagycirkuszban
Fotó: Urbán Ádám

Konter László valóban mindent megtett azért, hogy kiváló előadás szülessen a cirkuszban. Legendás színházi emberként érkezett, mégis óriási alázattal, sztárallűrök nélkül dolgozott együtt az artistákkal. A Fővárosi Nagycirkusz társulata azonnal a szívébe zárta. A földesúr Döbrögi szerepét mély átéléssel alakította, élvezte és tisztelte az új közeget, a cirkuszt.

Egy nagy és sokoldalú művész távozott közülünk, akinek emlékét örökre megőrizzük. Őszinte részvétünket, együttérzésünket fejezzük ki a család, a barátok és a pályatársak felé!

 

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

 

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend