Magyar cirkuszművészeti sikerek a világban

A magyar cirkuszművészet virágzik! Az utóbbi hónapokban elsöprő sikereket arattak a magyar cirkuszművészek a nemzetközi cirkuszfesztiválokon.

A magyar cirkuszművészet évtizedek óta a cirkuszi világ élvonalába tartozik. Ennek az alapjait azok a nagy elődök alapozták meg, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és nívós produkcióikkal világszerte elismertté tették a magyar cirkuszművészetet. Ám ez a művészeti ág olyan szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak a múlt nagy dicsőségein merenghet, hanem folyamatosan újabb sikerekkel gazdagodik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt három hónapban elért nemzetközi sikerek.

Ifj. Richter József és csapata Arany-díjat nyertek Latinában

Október 13. és 17. között rendezték meg Latinában az Olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztivált, ahol ifj. Richter József és a Magyar Nemzeti Cirkusz csapata két produkcióval, szabadidomítással és lovasakrobata számmal indultak. Hibátlan produkciójukért, a magyar artistaművészek között elsőként, Arany-díjat nyertek a szakmai zsűritől. A lovak felvezetéséért a Kossuth-díjas id. Richter József különdíjat vett át, valamint munkásságát egy életmű díjjal is jutalmazták.

Ifj. Richter József és csapata a magyar artistaművészek között elsőként nyertek Arany-díjat Latinában
Forrás: Magyar Nemzeti Cirkusz

A fesztivál nyitóképében és a szünet után a magyar néptáncművészet kiemelkedő, nemzetközi hírű csapata, a Harangozó Gyula-díjas Moussa Ahmed vezette Urban Verbunk lépett porondra. Produkciójukba bekapcsolódtak a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ oltalma alatt álló Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia táncművészei.

Az Urban Verbunk és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ oltalma alatt álló Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia táncművészei oktatójukkal, Hulnara Savenkoval a díjkiosztó ceremónia után.

Grandpierre Gabrielt különdíjjal jutalmazták Latinában

A Baross Imre Artistaképző Akadémia idén végzett tanulóját, Grandpierre Gabrielt a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában Arany-díjjal jutalmazta a szakmai zsűri. Losoncziné Nagy Éva tanítványa akkor egyúttal meghívást kapott a 23. Olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztiválra, ahol kaucsuk elemekkel vegyített handstand produkcióját két különdíjjal ismerték el.  Emellett meghívást kapott Monte-Carlo-ba, a New Generation megmérettetésre, ahol a világ legjobb ifjú artistaművészei mutatkoznak be.

Grandpierre Gabriel a díjátadó ceremónia után, a Hortobágyi Károly-díjas Kristóf Krisztián artistaművésszel
Forrás: Grandpierre Gabriel

A Porond Ifjú Csillaga-és Karádi-díjas zsonglőr, Dittmár Laido is indult a latinai fesztiválon, ahol meghívást kapott a következő Echo of Asia Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

Magyar ezüst Wiesbadenből

A kétévente Wiesbadenben megrendezésre kerülő, Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon október 13. és 16. között ragyogó magyar siker született! Vincze Tünde tanítványa, Nagyhegyi Sára, a Baross Imre Artistaképző tanulója, ezüst-díjat és két különdíjat nyert levegőkarika produkciójával a wiesbadeni Nemzetközi Ifjúsági Cirkuszfesztiválon.

A Hortobágyi Károly-díjas Vincze Tünde tanítványával, Nagyhegyi Sárával
Forrás: Vincze Tünde

Bronz-díj az Echo of Asia Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

A Baross Imre Artistaképző Intézet (BIAK) idén végzett diákja, Heizer Dominika képviselte idén a világhírű magyar cirkuszművészetet cyr-kerékszámával Közép-Ázsia legrangosabb cirkuszfesztiválján, Kazahsztánban augusztus 10. és 14. között. Az ifjú tehetség bronz-díjjal tért haza az első nemzetközi megmérettetéséről.

Heizer Dominika Kazahsztánban a Bronz-díjával
Forrás: Heizer Dominika

Társulatunk nevében gratulálunk a díjazottaknak, és további sok sikert kívánunk nekik ezen a szép pályán!

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend