Melyiket a 9 közül? – Határokon átívelő kulturális kapocs

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kiemelt intézményként a határon túli magyarságról sem feledkezik meg, ezért november 23-án és 24-én Szlovákiából, a Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából százan, diákok, nagycsoportos óvodások és pedagógusaik ingyen tekintették meg a Fővárosi Nagycirkusz Melyiket a 9 közül? című karácsonyi előadását.

Közös történelmünk, anyanyelvünk és kultúránk összeköt minket, bárhol éljünk a nagyvilágban. A határokon túlra szorult magyarok hűen őrzik kulturális kincseiket, melynek megőrzésében az anyaországban működő intézményeknek is fontos szerep jut. A Fővárosi Nagycirkusz Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című örökérvényű novellája alapján készült karácsonyi műsora egy igazi kulturális csemege. Nem csak a legnagyobb magyar író műve elevenedik meg a manézsban, hanem a cirkuszművészet mellett hangsúlyos szerepet kap a színház, a zene és a tánc is.

A Melyiket a 9 közül? egy hamisítatlan összművészeti előadás
Fotó: Urbán Ádám

A kulturális összetartás jegyében Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója meghívta az előadásra a Komárom és Párkány között fekvő Dunamocs község Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 100 diákját, nagycsoportos óvodását és pedagógusaikat. „Hatalmas lehetőségnek éljük meg, hogy elutazhattunk Budapestre erre a csodálatos előadásra, aminek köszönhetően maradandó élményeket szereztünk. Hálásak vagyunk, amiért éreztetik velünk, hogy a határon innen és túl, mi igenis egy nemzethez tartozunk” – mondta a darab megtekintése után Banai Tóth Enikő igazgató.

Szekáry Zsuzsanna, Vas Anna

Borítófotó: Nagy Attila

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend