Újra megrendezik a Fővárosi Nagycirkuszban az ingyenes Artista Cafe programot

November 30-án, este fél héttől újjáéled a Fővárosi Nagycirkusz manézsában a nagysikerű Artista Cafe. A vetítéssel, műtárgybemutatóval és artista produkciókkal fűszerezett pódiumbeszélgetés Mint a holdraszállás – Az első magyar csapat a Ringlinben címmel kerül megrendezésre. Az eseményhez kapcsolódóan a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum a múzeumi gyűjtemény gyarapításához kapcsolódó felhívást tett közzé.

Az újjáéledő, idei első Artista Cafe előadója Zsilák György „Fudi” élő zsonglőrlegenda lesz, aki vetítéssel egybekötött előadást tart a Ringling Cirkusz indulásáról és a Circus World Baraboo Múzeum és Park működéséről. Az évtizedeken át óriási sikereket elérő, a világ legjobb cirkuszaiban fellépő Zsilák György és Magyar Zsuzsanna artistaművészek bemutatják a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumban őrzött műtárgyaikat. Ezt követően Zsilák György újabb vetítéssel egybekötött előadást tart az első, 1965 és 1970 közötti magyar ringlinges artistacsapat működéséről, az André Kertész fotóművésszel való találkozásáról, valamint további, saját ringlinges élményeiről, amikor műsorvezetőként, majd mentorként dolgozott a legnevesebb amerikai cirkuszban. A vetítéshez kapcsolódó pódiumbeszélgetés vendégei Magyar Zsuzsanna és Weisz Irka artistaművészek lesznek.

Az esemény fényét az AandO (Kodák Anna és a Porond Ifjú Csillaga-díjas Zsilák Olivér) artistaművészek emelik bemutatóikkal. Az est házigazdája Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára pedig konferansziéként működik közre. Az eseményen való részvétel díjtalan.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ égisze alatt működő Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum az eseményhez kapcsolódóan egyúttal a múzeumi gyűjtemény gyarapításához kapcsolódó felhívást is közzétett. A „Magyarok a Ringlingben 1965-től napjainkig” cirkuszmúzeumi gyűjtemény létrehozásához kérik az artistaművészek segítségét. A magyar kultúra nagyköveteiként is tevékenykedő artistaművészek elvihetik az eseményre, vagy előzetes egyeztetés után a Fővárosi Nagycirkuszba a saját, Ringling Cirkuszhoz köthető tárgyi emlékeiket. A műtárgygyarapítással kapcsolatban Joó Emese múzeumvezetővel, a museum@circus.hu e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

 

    Skip to content

    Send this to a friend