Monte-Carlo után Cirque de Demain

A cirkuszművészetben világszerte fesztiválidőszak van, mert a téli gálaműsorok utáni pihenő időszakra szervezik a rendezők a nagy cirkuszfesztiválokat. Miután véget ért a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, január 26-tól Párizsban rendezik meg a Festival Mondial du Cirque de Demain kortárs cirkuszművészeti fesztivált, melynek zsűrijében Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója is helyet foglal. 

A Nyugat-Európában oly népszerű karácsonyi sátorcirkuszok bezártak, a nyári utazócirkuszi programok még nem indultak el, az erőgyűjtés időszaka ez a cirkuszban. Az artisták pihennek vagy készülnek a következő nyári szezonra. Nem véletlen, hogy erre az időszakra időzítik a legnagyobb seregszemléket, fesztiválokat, versenyeket, ahol a menedzserek, cirkuszigazgatók találkozhatnak a legújabb és legjobb produkciókkal, hogy aztán szerződtessék őket a műsoraikba. Épp, hogy befejeződött a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, már is kezdődik Párizsban a Festival Mondial du Cirque de Demain, magyarul a Holnap Cirkusza Világfesztivál. A háromnapos rendezvényen, egy Párizs belvárosában felállított gigantikus méretű sátorban mérik össze tudásukat a kortárs cirkuszművészek legjobbjai.

A Cirque de Demain kortárs cirkuszművészeti fesztivál nyitóünnepségén közel négyezren vettek részt.

A magyar cirkuszművészetet Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója képviseli, aki a zsűriben foglal helyet. Feladatai közé tartozik a próbákon való részvétel, a több tucat cirkuszi szám értékelése, az arany-, ezüst-, bronz-díjak, valamint a Fővárosi Nagycirkusz különdíjának odaítélése.

„Megtiszteltetés, hogy folyamatosan ott vagyunk a világ vezető cirkuszművészeti rendezvényeinek zsűrijében, ahol Magyarországot képviseljük. A meghívás a hazánknak és a művészetünknek szóló tisztelet jele. Ilyenkor alkalom adódik rá, hogy első kézből értesüljek a legújabb, legszebb, legjobb artistaszámokról. Ennek köszönhetően jó eséllyel le tudom szerződtetni Magyarországra a legnívósabb világszámokat, hogy a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is találkozhasson a világ legjobbjaival. A cirkuszfesztiválok emellett szakmai találkozók, konferenciák és elemzések helyszínéül is szolgálnak. A zsűriben a legnevesebb szakemberekkel, kortárs- és klasszikus cirkuszigazgatókkal van lehetőségem elemezni a művészeti ág helyzetét” – osztotta meg Fekete Péter.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink