Szuperhősök a porondon – Interjú a Rippel Brothers-el

A Fővárosi Nagycirkuszban látható Jégcirkusz című előadásban a magyar cirkuszművészetet az érdemes művész Rippel Brothers képviselik emelőszámukkal. A világhírű duót az új produkciójukról, az általuk közvetített példaértékű üzenetekről, kortalanságuk titkairól és további terveikről kérdeztük.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválok Red Carpet Show-inak rendezőiként, valamint a 2019-ben, az általatok rendezett Tűzcirkusz című műsorban találkozhattunk veletek a Fővárosi Nagycirkuszban. A jelenleg futó előadás a tűzzel ellentétes elemre, a jégre épül. Ez okozott nektek valamiféle kihívást?

Rippel Ferenc: Ezelőtt nem dolgoztunk jégen, de izgalmas kihívásként éljük meg. Ezt a közeget is szeretjük, mert tüzes lelkek vagyunk, ezért nem zavar minket a hideg. A produkciónkban van egy extra csavar: egy szánon, szuperhős karakterekként mutatjuk be a trükköket, ami viszont nem teljesen stabil. Ez nehezíti a munkánkat, mert még komolyabb erőfeszítést igényel, hogy egyensúlyban tartsuk egymást.

Emellett számos újdonsággal – teljesen új koreográfiával, trükkökkel, kosztümmel, zenével – készültünk a Jégcirkusz előadásra.

A Rippel Brothers teljesen új produkcióval lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban
Fotó: Urbán Ádám

Milyen érzés visszatérni a Fővárosi Nagycirkusz porondjára?

Rippel Ferenc: A Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete 1971-ben nyitotta meg a kapuit és én is abban az évben születtem. Nemsokára az édesapánk is fellépett a ligeti porondon, tehát mondhatni a születésünk óta komoly szerepet játszik az életünkben az intézmény. Igazán megtisztelő, hogy egy-kétévente fellépünk vagy rendezünk valamit Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában. Csodálatos dolognak tartom, hogy még mindig itt van ez az intézmény, teltházzal futnak a műsorok és a mi művészetünkre is igény van. Az elmúlt 30 éves pályafutásunk alatt mindig minőségi, modern és naprakész produkciókat hoztunk létre. Ennyi év után is az a legfontosabb számunkra, hogy tartsuk a közönség által megszokott, magas színvonalat. Megtiszteltetés számunkra, hogy az Ukrán Nemzeti Cirkusz Jégkirályság műsorában nemcsak a Fővárosi Nagycirkuszt, hanem Magyarországot is képviseljük a művészetünk által.

Nem is akárhogy, a Jégkirályság előadásokon rendszerint ti kapjátok a legnagyobb tapsot a közönségtől. Hogy élitek ezt meg?

Rippel Ferenc: Az elmúlt 34 év alatt már egész jól hozzászoktunk a sikerhez, hiszen a naturális erőtől azonnal ledöbbenek az emberek. A nekünk szóló taps csodálatos érzés, mert az édesapánk által tanított tudást visszük tovább, amiből ennyi idő után is sikert tudunk kovácsolni.

Rippel Viktor: Lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de számunkra a legnagyobb fizetségünk a taps, azért dolgozunk nap mint nap. Ha épp nincs teltház, akkor is mindent beleadunk a fellépésünkbe, mert számunkra a közönség öröme és elismerése a legfontosabb.

A Rippel Brothers produkciója túlmutat a puszta esztétikumon, fontos üzeneteket közvetítenek
Fotó: Urbán Ádám

Feri, te 52 éves vagy, Viktor pedig 49, mégis kirobbanó formában vagytok. Mi a titkotok?

Rippel Ferenc: Olyan testmanipulációs technikákon alapuló edzésformát dolgoztunk ki, amivel kimozgatjuk az ízületeket és az izmokat. Mivel csontkovácsként is dolgozom, helyre tudom tenni az elmozdult ízületeket. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy gördülékenyen és hibátlanul tudjunk dolgozni. De a fellépések és a gyakorlások nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is maximális odafigyelést igényelnek, mert a legkisebb dekoncentráltság is komoly problémákhoz vezethet. Az egyensúlyérzékünket és a reflexeinket is folyamatosan fejlesztjük. Az edzéseink nagy részét a Rippel Akadémián történő tanítás teszi ki, ugyanis mi a diákjainkkal együtt végezzük el a gyakorlatokat, nem csak tisztes távolságból oktatunk. Természetesen a táplálkozásra is odafigyelünk, mert a test az elfogyasztott ételekből épül fel.

Rippel Viktor: Úgy gondolom, hogy 50 éves kor körül sem szabad abbahagyni a folyamatos mozgást. Rá kell szánni az időt az alapos bemelegítésekre, nem szabad ellógni, mert egy komolyabb sérülésből nehéz felgyógyulni.

Mi a produkciótok üzenete?

Rippel Ferenc: A bizalom, a csapatmunka, az egyensúly fontossága és az egymásba vetett hit. Ezek manapság kiemelten fontos értékek, hiszen a koronavírus-járvány és a gazdasági válság egy picit elszigetelte egymástól az embereket. Bizalmatlanabbá váltak, mi viszont a produkciónkkal az egymásba vetett hitet sugalljuk. A lehetetlennek tűnő egyensúlyi erőelemekben, tökéletes harmóniában megtartjuk egymást.

Elképesztő egyensúly, egymásra figyelés, erő és kitartás jellemzi a produkciót
Fotó: Urbán Ádám

Mi a véleményetek a Jégcirkusz előadásról?

Rippel Viktor: Nagyon szeretünk olyan társulatokban dolgozni, ahol már kialakult struktúrája van a műsoroknak. Nagyon tetszik ez a varázslatos mesevilág, amit a porondra varázsolnak az ukrán artisták. Nem szabad elfelejteni, hogy a műsorban szereplő artista produkciók önmagukban is nehezek, hát még jégkorcsolyával előadva. Nap mint nap látjuk az ukrán művészeken a fejlődést, hiszen rengeteget gyakorolnak, ezért aki már látta az előadást, annak is érdemes újra eljönnie.

Mik a további terveitek?

Természetesen nem utoljára látható a Rippel Brothers akár a Fővárosi Nagycirkuszban, akár máshol. Jövőre ünnepeljük a pályafutásunk 35. jubileumi évfordulóját, amire egy nagy meglepetéssel készülünk a közönségnek. Világszerte nagyon kevesen tudják megcsinálni az általunk bemutatott gyakorlatsorokat, sőt, igyekszünk olyanokat kitalálni, amiket rajtunk kívül senki nem tud. Éppen ezért folyamatosan fejlesztünk a produkciót; ezt az irányt az elkövetkezendő 10-20 évre még biztos megtartjuk.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend