Teltház a Jégkirályság premier előadásán a Fővárosi Nagycirkuszban  

Nagy sikerrel debütált január 14-én a Fővárosi Nagycirkuszban az Ukrán Nemzeti Cirkusz vendégjátéka, a Jégkirályság című cirkuszi mese.

Az előadás előtt Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója köszöntötte a közönséget, a nézőtéren helyet foglaló kulturális élet kiemelkedő személyiségeit és a külképviseletek dolgozóit. A főigazgató beszédében elmondta, hogy év elején több kulturális intézmény bezárni kényszerült a magas rezsiszámlák miatt, viszont a cirkuszművészet szolgálja ki a legszélesebb társadalmi réteget, ezért a ligeti porond nem zárhat be. A rezsicsökkentés mellett azonban egy sokkal fontosabb indoka is volt a Fővárosi Nagycirkusznak a jeges műsor befogadása mellett: munkát, biztonságot és próbalehetőséget adni egy teljes ukrán társulatnak. „A segítségnyújtás a cirkuszművészet egyik alapüzenete, ezért az intézmény az orosz-ukrán háború kitörése óta, minden eszközével és lehetőségével segíti a Magyarországra érkező menekülteket” – emlékeztetett a főigazgató, aki köszöntője végén az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatóját szólította a porondra. Sergeii Kabakov örömét fejezte ki, hogy társulata két hónapon át vendégszerepelhet Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában és reményét fejezte ki, hogy az előadás elnyeri a magyar közönség tetszését. Az ukrán és magyar művészek közötti barátság jelképeként egy emlékplakettet adott át a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának.

Az Oleg Kapustin rendezte előadás egy varázslatos mesevilágba kalauzolja a közönséget. A bűbájos lények nem csak piruetteket és jégtánc elemeket mutatnak be a jeges porondon, hanem lenyűgöző artistaszámokat, valamint az ember és állat bizalmon, szereteten és játékosságon alapuló együttműködését papagájokkal és kutyákkal. A magyar cirkuszművészetet és a Fővárosi Nagycirkuszt a világhírű érdemes művészek, a Rippel Brothers képviseli speciálisan erre az előadásra megalkotott emelőszámukkal.

Jégkirályság egy hangulatos, az egész család számára maradandó élményt nyújtó téli program, amelyhez a kabátban helyet foglaló közönség meleg teát és forralt bort fogyaszthatott.

Január 15-én, a 15 órai szakmai díszelőadást követően, 17:30-tól egy 8 perces kiállítási produkcióval várják az érdeklődőket „N.001 Tisztelgés Dr. Alain Frére úr, a magyar cirkuszkutatás támogatója előtt” címmel, amelyet a Fővárosi Nagycirkusz élőben közvetít a Facebook oldalán.

Szekáry Zsuzsanna

    Skip to content

    Send this to a friend