Ukrán egyházi iskola diákjait látta vendégül a Fővárosi Nagycirkusz

Közép-Európa egyetlen kőcirkuszának kapui nyitva állnak azok előtt, akiknek a legnagyobb szükségük van a csodákra. Fekete Péter főigazgató úr felajánlására, Novák Katalin köztársasági elnök asszony meghívására december 2-án, a Ridna Shkola ukrán egyházi iskolából százan, diákok és tanáraik ingyen tekintették meg a Melyiket a 9 közül? előadást.

A jótékonyság, az egymásra figyelés, az egymás segítése, a cirkuszművészet alapüzenetei közé tartoznak. Fontos, hogy ez ne csak szóban, hanem tettekben is mérhető legyen. Ezért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ az orosz-ukrán háború kitörése óta minden eszközével és lehetőségével segíti a Magyarországra érkező menekülteket: segélycsomagokkal, élelmiszerrel, szállítással, ügyintézéssel, orvosi ellátással, szállással, oktatással, programok szervezésével. A segítségnyújtás nemcsak az ukrán artistaművészekre, artistanövendékekre és oktatóikra terjed ki. Ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy lelkiekben is pozitív élményekkel töltekezzenek fel azok, akik a hazájuktól és a szüleiktől távol kénytelenek tölteni az ünnepeket. Legutóbb Fekete Péter főigazgató úr felajánlására, Novák Katalin köztársasági elnök asszony meghívására, százan érkeztek a Melyiket a 9 közül? előadásra. A magyarországi hétvégi ukrán egyházi iskola, a Ridna Shkola diákjai és tanárai közül sokan életükben először láttak cirkuszművészeti előadást.

Az ukrán egyházi iskola, a Ridna Shkola diákjai és tanárai nagyon élvezték a Melyiket a 9 közül? összművészeti előadást
Fotó: Nagy Attila

A 2017-ben alakult iskola munkatársa, Kopcsa Karolina a Jókai Mór novellája alapján készült darab megtekintése után megosztotta, hogy a háború kitörése előtt a diákok és a tanárok száma 60 fő volt, ami február után felugrott 300-ra. A diákok már két hete tudták, hogy eljönnek a Fővárosi Nagycirkuszba, ami óriási izgalmat váltott ki bennük. „Folyton kérdezgettek, hogy mikor megyünk, nagyon várták az előadást. Ritkán adódik ennyire pihentető és nívós kikapcsolódásuk, amikor minden gondjukat elfelejthetik. A kutyaszám volt az abszolút kedvencük. A diákok között vannak, akik eleve Magyarországon éltek, de a háború elől menekülők is tanulják a magyar nyelvet, így örömmel kapcsolódtak be az előadásban a közös éneklésbe. Köszönjük ezt a szép élményt!” – mondta Kopcsa Karolina.

 

Szekáry Zsuzsanna, Vas Anna

Borítókép: Nagy Attila

További híreink