Világszám: A hangszerek királynője a Fővárosi Nagycirkuszba költözik!

A Fővárosi Nagycirkuszban különleges műsor lesz látható a május 18-án, szombaton! Unikális orgonakoncerttel egybekötött, fantasztikus artistamutatványokkal fűszerezett estén vehet részt a közönség az „Orgonák Éjszakája” elnevezésű előadáson. A világszerte egyedülálló show-műsorban színes, formabontó látványvilág fogadja majd a nagyérdeműt, artistaművészek, kutyák és galambok láthatóak majd a manézsban, miközben Balatoni Sándor orgonaművész elragadó futamai a füleket kényeztetik! A többszörös díjnyertes pécsi születésű zeneművész számos lemezfelvétel közreműködője. Igazi kuriózum: klasszikus zene és cirkuszművészet a porondon! Kihagyhatatlan élmény, izgalmas találkozás!

Az Orgonák éjszakáját 2019 óta rendezik meg Magyarországon országszerte templomokban, koncerttermekben és különleges helyszíneken. Idén május 18-án, pünkösd szombatján a létező talán legkülönlegesebb helyszín, a Fővárosi Nagycirkusz ad otthont a Filharmónia Magyarország eseményének, amely egy nemzeteken átívelő eseménysorozat része. Ezen a napon a hangszerek királynőjét 4 kontinensen, mintegy 30 országban hallgathatják majd nem csak a zene- hanem a cirkuszrajongók is, Dél-Koreától kezdve Kínán át, Törökországig, az eseménynek otthont adó Fővárosi Nagycirkuszban!

Az orgona a keresztény kultúrkör egyszerre legismertebb és talán legláthatatlanabb hangszere. Nem véletlenül nevezik a hangszerek királynőjének. Különleges hangzásvilága annak ellenére is ismerős mindenki számára, hogy legtöbbször jóval a hallgatóság felett, a templomok karzatán foglal helyet. Megannyi klasszikus és kortárs darab íródott jellegzetes hangjára, hiszen egyedülálló módon képes egy egész zenekar helyettesítésére, de más hangszerekkel kombinálva is páratlan élményt nyújt. Ezúttal egy igazán rendhagyó helyszínen, a Fővárosi Nagycirkusz manézsában lesz hallható ez a csodálatos hangszer. Erre a világon sehol máshol nincs példa! A Fővárosi Nagycirkusz és a Filharmónia Magyarország missziójának tekinti, hogy minden korosztály számára elérhetővé tegye a klasszikus és kortárs zenét, közel vigye azt mindenkihez. Ezt a célt szolgálja az „Orgonák éjszakája” elnevezésű programsorozat is, amely ennek a nem mindennapi hangszernek a sokoldalúságát és izgalmasságát hivatott bemutatni és kimozdítani megszokott környezetéből. Nincs még egy olya hangszer, amely méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Legalább annyira sokoldalú és lenyűgöző, mint az artistaművészet. Az intimebb, a templomi liturgia részeként, Isten dicsőségének hirdetésére szolgáló hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes, éppen annyira komplex, mint a cirkuszművészet!

2019 óta a közönség rendszeresen, rendhagyó módon találkozhat orgonazenével, felejthetetlen élményt nyújtva ezzel azoknak, akik ismerik és kedvelik a hangszert, de azoknak is, akik véletlenszerűen botlanak bele ebbe a rendkívüli hangzásvilágba. Rendszeres orgonaszó hallható a köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, de a zenélő szökőkutak is azt árasztják. Emellett természetesen hagyományosabb kereteken belül is látogathatók orgonakoncertek, több határon belüli és azon túli templomban rendeznek különleges koncerteket. Az érdeklődés az évek múltával egyre nő, a helyi közösségek is csatlakozhatnak saját orgonájuk bemutatásának céljából.

Találkozzunk a Fővárosi Nagycirkuszban, az esemény-sorozat vélhetően legkülönlegesebb helyszínén, hogy együtt élhessük át a cirkuszművészet és az orgonamuzsika világraszóló hatását!