Villáminterjú az idei Tihany Életmű-díjas Horváth János Józsefné Dobos Ottíliával

A Tihany (Czeisler Ferenc, 1916-2016) cirkuszigazgató tiszteletére alapított életműdíjat kimagasló artistaművész tevékenységéért 2023-ban Horváth János Józsefné Dobos Ottíliának ítélte a cirkuszi szakma. Ezzel az elismeréssel olyan életpályákat ismernek el, amelyek minden szempontból példamutatóak – akár a világszínvonalú szakmai tudást és a sikereket, akár a szorgalmat, akár a cirkuszművészet iránti, egész életen át tartó alázatot emeljük ki. A díjat Dobos Ottília március 15-én, a Fővárosi Nagycirkusz ünnepélyes díszelőadásán vette át.

Számított rá, hogy Önnek ítéli a cirkuszi szakma a Tihany Életmű-díjat?

Hatalmas meglepetésként ért, köszönöm a szakmának, hogy engem találtak érdemesnek a díjra. Tegnap volt a díjátadó, ami nagyon megható volt. Szinte felrobbant a közösségi oldalam, rengeteg gratulációt kapok online és telefonon is. Számtalan rokonom és barátom van a szakmában, nagyon szerettem velük dolgozni! A felém irányuló szeretetük teljesen feltölt. Meg kell jegyeznem, hogy ennyire gáláns igazgatóval, mint Fekete Péter, aki így figyel az artistákra és szívén viseli a cirkuszművészetet, még nem találkoztam.

A magyar artista szakma ikonikus alakja, Dobos Ottília Tihany-Életműdíjas művész Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával a díjátadó gála után
Fotó: Urbán Ádám

Melyik volt a legemlékezetesebb fellépése?

Nehéz kérdés, mert sok szép emlékem van. Az egyik legkedvesebb, amikor az 1950-es években a drága unokatestvéremmel, Dittmár Elizabeth-tel, Honthy Hannával és a két Latabárral a Magyar Televízióban lépünk fel. Nem fért be a stúdióba a rekvizitünk, ezért három hokedlit tettek oda nekünk, de így is nagy sikerrel mutattuk be a produkciónkat. Azért ezt a fellépést emelném ki, mert Elizabeth hatalmas tehetség volt és megtisztelő volt, hogy parnereként engem vitt magával a televíziós fellépésre.

Mire a legbüszkébb a cirkuszi pályáját tekintve?

Az öndicséret mindig büdös, beszéljenek inkább helyettem a kollégáim vagy a régi újságcikkek. A hajlékony akrobatika volt a fő zsánerem, amire a szüleim tanítottak meg. Kisgyermek korom óta a teljes életemet a cirkuszművészetnek szenteltem, mindig igyekeztem tovább fejlődni, újítani és elvarázsolni a közönséget, akik mindig nagy szeretettel viszonozták, hogy nekik adtam a szívem a porondon. Nagyon büszke vagyok a családomra, a gyerekeimre és az unokáimra, akik szintén a cirkusz világában érnek el sikereket.

 

Horváth János Józsefné Dobos Ottília 1941. július 5-én született Budapesten, „vándor komédiás” családban. Édesanyjával, Taucz Rozáliával és nevelőapjával, Dobos Mátyással már kisgyermekként elkezdte a gyakorlást. Ottília 5 évesen, apukájával közös produkcióval, kategorizáló vizsgán vett részt az Arany János utcai Artista Iskolában, Másfél Dobos néven, melyben édesapja lábon tartott egy asztalt, amin Ottília hajlékony akrobatikát mutatott be. Ezt követően, az államosításig szüleivel beutazták az országot. 14 évesen Dittmár Elizabeth partnernője lett, akivel duó kaucsuk, azaz hajlékony akrobatikus számot adtak elő Duó Dittmár néven. Ezzel a produkcióval, nemcsak az országot járták, hanem felléptek a legnevesebb varietékben, sőt a Fővárosi Nagycirkuszban is. Ezt követően külföldön Bulgáriában és Csehszlovákiában is vendégszerepelt. Nevelőapjával és Hudi Lászlóval trióban adták elő komikus excentrik számukat. Ottília kaucsuk számával egyre sikeresebb lett, 18 évesen szóló karrierbe kezdet. Az Országos Cirkuszvállalat cirkuszaiban lépett fel, ahol státuszos állást kapott. Egyre több külföldi vendégszereplése lett. Fellépései mellet betanulta a légtornász számát, amelyet Magyarországon először ő mutatott be a vertikális kötélen.

20 évesen férjhez ment Horváth Jánoshoz, akivel bejárta a világot az 5 Dettó motoros karusszel akrobatikus – attrakció számmal. Az esküvő után, nevelőapja és Baross Imre, az Artista Iskola igazgatója tanította őket, ez idő alatt gyakorolták be az adagió, emelő számukat, amiben olyan trükköket mutattak be, amit azóta senki.  Ezzel a hajlékonyprodukcióval és a kötélbalettal, több alkalommal felléptek Nyugat- és Kelet-Európában. Ez idő alatt, tovább fejlesztették magukat és létrehozták a perzs számukat, amellyel eljutottak a világ leghíresebb cirkuszaiba. Ottília fiával, Jánossal közösen is fellépett, olyan trükköket mutattak be, amik szintén kuriózumnak számítottak. Emellett létrehozta a zsonglőr, a hajlógó és a rendkívül sikeres galamb és kutyaszámát is, amellyel szintén kimagasló sikereket ért el.

Ottília 75 évesen lépett fel utoljára a manézsban, gyermekei, János és Fatime szintén az artista pályát választották.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink