Elhivatott alkotómunka zajlik a Művésztelepen – A Fővárosi Nagycirkusz új műsorára készülnek az ukrán artistanövendékek

Gőzerővel készülnek a Művésztelepen az ukrán artistaképzősök a Fővárosi Nagycirkusz április 5-től látható legújabb, A sztyeppe illata című műsorára. A háború kitörése óta Budapesten élő fiatal tehetségek rendszeresen fellépési lehetőséget kapnak Közép-Európa egyetlen kőcirkuszának előadásaiban.

A Hungária körúti Művésztelep évtizedek óta egy olyan közösségi tér, ahol egymást segítve, egymástól tanulva csodák születnek. Ahol a világklasszis produkciók mellett életre szóló barátságok és szakmai kötelékek létesülnek. Egy olyan helyszín, ahol támogató légkörben, biztonságos keretek között lehet tökéletesíteni a trükköket, és ahol bizton számíthatnak az artisták a kollégáink segítségére. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában álló Művésztelep az artisták szolgálatában áll azért, hogy a világhírű magyar cirkuszművészet továbbra is a világ élvonalában maradjon és világszámok szülessenek. Az európai léptékkel is komoly alkotószíntéren fegyelmezett munka folyik, amelyhez szívesen csatlakoznak a külföldi artistaművészek is.

A Művésztelepen kreatív alkotómunka és a produkciók tökéletesítése zajlik a hét minden napján
Fotó: Urbán Ádám

A háború kitörése miatt az otthonaikat elhagyni kényszerült ukrán artistanövendékek a teljes ellátás, valamint a szakmai és közismereti tanulmányaik folytatása mellett célt is kapnak a Fővárosi Nagycirkusztól. Olyan célt, amiért érdemes nap mint nap felkelniük, készülniük és gyakorolniuk, olyan célt, ami enyhíti az otthonaik és a szüleik hiányát: a fellépéseket. A Fővárosi Nagycirkusz előadásaiban a közönség elé lépve nemcsak kellő gyakorlatot szereznek a későbbi pályafutásukhoz, hanem folyamatos fejlődést is biztosít számukra. A cirkuszművészet egy olyan biztos pont, ami kapaszkodót nyújt nekik. A Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia és a Harkivi Cirkusz Stúdió növendékei Svetlana Momot, Nina Obukhova, Hulnara Savenko és Tatiana Kuznetsova trénerek vezetésével, hétfőtől péntekig, hosszú órákon át, elhivatottan gyakorolnak a Művésztelepen. Nemcsak a cirkuszművészet szeretete hajtja őket, hanem vissza szeretnének adni valamit a magyar közönségnek, köszönetet szeretnének mondani, ezt pedig átlépve a nyelvi akadályokat, csak a cirkuszművészet sokszínű eszköztárával képesek megtenni.

A sztyeppe illata című műsorra nemcsak a különböző artista zsánereket és a mozgásművészetet gyakorolják a Művésztelepen, hanem a biciklizést is, amit többüknek az alapoktól kellett elsajátítaniuk a különleges chopper kerékpárokon.

Az ukrán artistaképzősök az új biciklikkel gyakorolnak a Fővárosi Nagycirkusz új műsorára
Fotó: Csicsely Zoltán

Az április 5-től látható új műsorra már kaphatók a jegyek online és a Fővárosi Nagycirkusz jegypénztáraiban.

 

Szekáry Zsuzsanna

    Skip to content

    Send this to a friend