Díszelőadáson köszöntötték a Fővárosi Nagycirkuszban felkészült Monte-carlói győzteseket

Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Fővárosi Nagycirkuszban február elsején, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál New Generation versenyében kimagasló eredményeket elért, Budapesten felkészült ukrán artistanövendékeket.

A 15 órai Ukrán Nemzeti Cirkusz vendégjátéka, a Jégkirályság előadás ünnepi hangulatban telt, ugyanis virággal és oklevéllel köszöntötte Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője, Kristóf Krisztián Hortobágyi Károly-díjas artistaművész és Fekete Péter főigazgató Ameli Bilyket, Sofiia Hrechko-t és tanárát, Svetlana Momotot.

Ameli Bilyk, a New Generation ifjúsági verseny arany díjazottja, egy Harlekin karakter bőrébe bújva aratott sikert kötél-egyensúlyozó mutatványával. Amelivel a RAIN – Esőcirkusz című előadásunkban találkozhattak a Fővárosi Nagycirkusz nézői. A tizenkét éves Sofiia Hrechko kaucsuk produkciójáért több különdíjat és az ezüst-díjat érdemelte ki a rangos szakmai zsűritől. Tanárával, Svetlana Momottal több mint tíz hónapja él Budapesten, miközben szorgalmasan tanul a Fővárosi Nagycirkuszban és a Baross Imre Artistaképző Akadémián. Sofiia-val a Melyiket a 9 közül? című összművészeti darabunkban találkozhatott a magyar közönség.

„Ünnepel a cirkuszvilág és a Fővárosi Nagycirkusz, amit szeretnénk megosztani Önökkel. A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválról hihetetlen sikerekkel tértek vissza azok az ukrán barátaink, akik hosszú hónapok óta itt élnek velünk és gyakorolnak a Fővárosi Nagycirkuszban. Az első köszönő taps Kristóf Krisztiánt illeti, aki megszervezte, előkészítette és óvó szemmel felügyelte a fiatalok ottani fellépését” – mondta a főigazgató, aki oklevéllel köszönte meg Kristóf Krisztián munkáját. A Hortobágyi Károly-díjas artistaművész, egyúttal egy újabb örömhírt jelentett be: Ameli Bilyk az első Kínai Online Cirkuszfesztiválon is első helyezést ért el.

A Budapesten felkészüléssel töltött idő meghozta a gyümölcsét, az ukrán csodagyerekek óriási nemzetközi sikereket arattak
Fotó: Urbán Ádám

„A magyarok nyíltszívű emberek, a Fővárosi Nagycirkusz kapui mindig nyitva állnak az Ukrajnából menekültként érkező művésztársaink felé” – hangsúlyozta Fekete Péter, majd a porondra szólította az Ukrán Nemzetiségi Parlament szószólóját, Grexa Liliánát, aki ukrán színű lufikkal és egy ukrán étterembe szóló utalvánnyal köszöntötte a fiatal tehetségeket. Grexa Liliána köszönetét fejezte ki a Fővárosi Nagycirkusz vezetőségének a rengeteg segítségért, amit a háború kitörése óta nyújtanak az ukrán artistanövendékeknek.

 

Szekáry Zsuzsanna