Jelentős energiamegtakarítást ért el a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

A Fővárosi Nagycirkusz nemcsak sikeresen teljesíti a kormány által előírt energiafelhasználás csökkentést, hanem a mért adatok alapján az eddigi megtakarítás jóval magasabb az előírtnál.

Magyarország Kormánya 2022 szeptemberében 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentésre kötelezte az állami intézményeket, köztük a Nemzeti Cirkuszművészeti Központot is.

Az előző évekhez képest a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ többszörösen túlteljesítette az előírt csökkentést. A megtakarítások mértéke a gázfogyasztásban több, mint 50 százalék. A villanyfogyasztás esetében pedig közel megegyezik az előző évekkel. Ennek az energiatakarékosabb és hatékonyabb villamosenergiával történő fűtésre átállás az oka, ugyanis ahol adott a hőszivattyús fűtés, azt használják a terek melegen tartására. Az energiacsökkentés komoly szemléletváltást kívánt, az intézményben dolgozóknak tudatosabban kell használniuk a rendelkezésre álló erőforrásokat. Az energiahatékonyság érdekében a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban és a hozzá tartozó telephelyeken még a tél beállta előtt különleges intézkedéseket vezettek be. A nagyobb fogyasztású elektromos berendezések optimalizálása mellett, a helyiségek világítása LED izzókkal történik, valamint csökkentették az épület díszkivilágításának fényerejét. Mivel kormányrendelet határozza meg a belső terek téli hőmérsékletét – ami maximum 18 Celsius fok lehet – ezért mindent el kell követni azért, hogy a meleg levegő ne szökhessen ki a szabadba. Ennek érdekében a cirkusz épületének főbejáratához egy PVC szalagfüggönnyel ellátott zsiliprendszert alakítottak ki. A közönség védelmében, a közönségforgalmi terekbe a légmozgást akadályozó, nehéz szigetelő függönyök kerültek fel, a nézőtérre vezető ajtókra automata behúzókat szereltek. Az istállóajtókat jól záródó, légtömör bejáratokra cserélték, valamint a régi ablakokat és vészkijáratokat is leváltották a hőszigetelt nyílászárók.

Mivel a cirkuszművészet szolgálja ki a legszélesebb társadalmi réteget, ezért a ligeti porond télen sem zárhatta be a kapuit. Ennek érdekében az intézmény az Ukrán Nemzeti Cirkusz társulatának vendégelőadását fogadta be, akik egy jeges tematikájú műsort hoztak el a magyar közönségnek. A jégbe borult porondnak hála a közönség megérti és elfogadja, hogy a nézőteret sem fűtik 18 foknál melegebbre és kabátban nézi végig az előadást. Így a jégbe borult porondnak hála további fűtési energiát spórol meg az intézmény, miközben a megszokott magasművészeti élményt nyújtja a közönségnek.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a jeges tematikájú Jégkirályság műsorral is energiát takarít meg, elkerülve az intézmény bezárását
Fotó: Urbán Ádám

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ dolgozói a környezettudatosság mellett, az energiahatékonyságra is odafigyelnek a kormányrendeletek betartásával, hatékony szemléletváltással és korszerű technikai megoldásokkal.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend