Európa legjobbjai a Fényes Porond cirkuszfesztiválon

Európa legjobb artistanövendékei mérkőznek meg egymással a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án a Fényes Porond (Yaskrava Arena Dnipra) nemzetközi gyermek-cirkuszfesztiválon.

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti a Fényes Porond (Yaskrava Arena Dnipra) nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivál ukrajnai megrendezését, ezért a szervezők kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban kerül sor a fontos eseményre. Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó kőcirkusza annak ellenére is segítő kezet nyújt és vállalja az esemény megrendezését, hogy folyamatos teltházzal játszák a Melyiket a 9 közül? című összművészeti darabjukat, majd januártól egy ukrán társulattal mutatják be a Jégkirályság című cirkuszi mesét. A 2010-ben életre hívott fesztivál nívóját bizonyítja, hogy a neves cirkusziskolákból és cirkuszi stúdiókból eddig közel 1000 artistanövendék vett részt rajta és nemzetközileg elismert szakmai zsűri díjazza a produkciókat. Idén 63 fellépő érkezik Budapestre Ukrajna különböző régióiból, Olaszországból, Svájcból, Mexikóból és Magyarországról.  „A fiatal artistanövendékek számára kiemelt fontossággal bírnak a nemzetközi cirkuszfesztiválok, ahol megmutathatják a világnak azokat az emberfeletti eredményeket, amiket hosszú és fárasztó gyakorlással értek el. Ezek az események ugródeszkaként is szolgálnak a nemzetközi karrierjük beindításához. Ezért nem volt kérdés, hogy segítő kezet nyújtunk a Fényes Porond fesztivál megvalósításához” – mutatott rá Fekete Péter, a fővárosi Nagycirkusz főigazgatója az esemény fontosságára.

A nemzetközi Fényes Porond gyermekcirkusz-fesztiválra Olaszországból Nicole Errani érkezik zsonglőrszámával.

A tavalyi megmérettetésen óriási sikereket értek el a magyar résztvevők, idén is több ifjú magyar tehetségnek szurkolhatunk. A Baross Imre Artistaképző Akadémia tanulói négy produkcióval lépnek fel a Fényes Porond fesztiválon: drót számmal Usakova Anna és Hellenpárt Levente, deszkaszámmal Buti Olivér és Jagudits András, lábzsonglőr produkcióval Dienes Kinga, lengődróttal pedig Koncz Fanni. A Fővárosi Nagycirkusz Melyiket a 9 közül? darabjában szereplő fiatal artistaművészek – Ádám Rudolf, Medel Family, Ádám Henrik – is részt vesznek a megmérettetésen. A fesztiválon Varga Riko zsonglőr is fellép, aki a tavalyi rendezvényen az arany minősítése mellett első magyar artistaművészként elnyerte az ukrajnai fesztivál legnagyobb díját, a Grand Prixet szóló kategóriában.

A fesztiválra jegyek a jegypénztárunkban vagy ide kattintva kaphatók.

Szekáry Zsuzsanna

 

 

 

    Skip to content

    Send this to a friend