„A Dinasztiák a komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet előtt tiszteleg” – Interjú a műsor rendezőivel, a Silver Powerrel

Február 13-tól indul Dinasztiák című műsorunk, amelyben közel nyolcvan magyar artistaművész kápráztatja el az online közönséget. A műsor rendezőivel és fellépőivel, a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas Silver Power erőemelő duóval, Füzy Anitával és Kranitz Krisztiánnal beszélgettünk a háromhetente megújuló, különleges műsorról.

Mi a Dinasztiák című műsor koncepciója, és milyen érdekességeket láthatnak a nézők?

Kranitz Krisztián: A műsor a komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet előtt tiszteleg. Közel nyolcvan artistaművész, nyolc táncművész, valamint a Fővárosi Nagycirkusz állandó zenekara és technikai személyzete vesz részt a háromhetente megújuló műsorban.

A Dinasztiákban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz, a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, erőemelő-, görkorcsolya-, handstand és illúziószámok mellett pedig az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj-, ló- és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócok gondoskodnak.

A Fővárosi Nagycirkusz vezetésének és nekünk is fontos volt, hogy ebben a nehéz, pandémiás helyzetben minél több magyar artistát tudjunk segíteni. Nemcsak a cirkuszidinasztiákból kerültek be a műsorba artistaművészek, hanem a sport területéről és a   Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumból. a műsor mindhárom szakaszában fellépnek a cirkuszi dinasztiák tagjai, akiknek több családtagja is fellépett a Fővárosi Nagycirkusz újranyitását ünnelpő ötven évvel ezelőtti műsorában.  

Szeretnénk bemutatni a magyar artistaművészek tehetségét, akik számos külföldi felkésérük miatt ritkán láthatók a hazai porondokon. A pandémia miatt viszont most sok művész itthon tartózkodik, így a hazai közönség előtt is bemutathatják tudásukat.

Füzy Anita: A műsor egyik érdekessége, hogy három cirkuszi dinasztia – az Ádám, a Donnert és a Richter – közösen csinálnak egy nagyszabású lovas produkciót. A családok először felváltva mutatják meg a tudásukat, majd a végén a családok egyesülnek, és a lovak hátán egy piramistrükköt mutatnak be. Erre még nem volt példa, ez egy egyedülálló produkció lesz Magyarországon.

Mi adta a műsor egyik visszatérő elemének ötletét?

Füzy Anita: Az artisták körében tavaly elindult egy online kezdeményezés. A világ minden táján összefogtak, és akár húsz perc hosszúságú videókat is készítettek. Ezek adok-kapok játékok voltak, például egy zsonglőr elkezdett zsonglőrözni a kamera előtt, majd odadobta a buzogányt a kamera felé. A következő jelenetben egy másik artista mintha elkapta volna a buzogányt, és folytatta a saját produkcióját, és így tovább. Ugyanezt próbáljuk becsempészni a műsorba. Mindenki kap valamit és ad is valamit, például a drótos mielőtt felmegy, kap egy piros fényt, majd a drót tetején átad valakinek egy piros kalapot. A bohóc kap egy bőröndöt, kinyitja, megcsinálja vele a gaget, utána ad egy szál rózsát a következő számnak. Ez az összetartozást szimbolizálja. Azért piros tárgyakat használunk, mert ez a cirkusz világának egyik domináns színeként megjelenik például a cirkuszi sátrakon, a kosztümökön, a függönyökön, szőnyegeken vagy éppen a bohócorrnál.

Többször felléptetek már a Fővárosi Nagycirkuszban, 2016-ban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a bronzérem mellett két különdíjjal jutalmaztak titeket. Milyen érzés most nemcsak fellépőként, de rendezőként állni a manézsban?

Füzy Anita: Tudom, hogy elcsépelt szöveg, de hatalmas megtiszteltetés számunkra. Amikor először tizenévesen felléptem itt, eszembe sem jutott, hogy valaha itt rendezhetek. Nagy kihívás, de úgy érzem, hogy a karrieremben ez egy fordulópont, amivel ráadásul teljesült egy nagy álmom is. Biztos vagyok benne, hogy a közönségnek is tetszeni fog a műsor, mert változatos és minden korosztály számára élvezhető.

Szekáry Zsuzsanna

 

Skip to content

Send this to a friend