Autisták fotóiból nyílt kiállítás a Fővárosi Nagycirkuszban

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ számára mindig fontos volt az esélyegyenlőség megteremtése, ezért Elvarázsolt világ címmel autista fotósok munkáiból álló kiállítás nyílt október 25-én a Fővárosi Nagycirkuszban. Az Óbuda Fotóklub Egyesület Autista Fotós Csoportja az Aura Egyesülettel együttműködve huszonhárom, a Fővárosi Nagycirkusz előadásain megörökített, nagyfelbontású fotográfiát állított ki.

A fotókiállítást Csendes Péter nyitotta meg, aki köszönetét fejezte ki a Fővárosi Nagycirkusz vezetőségének és művészeinek, akik lehetővé tették, hogy az Autista Fotós Csoport közel húsz előadást örökíthessen meg. Köszönetet mondott még az Óbudai Fotósklub fotósainak és elnökének, Koncz Dezsőnek, aki szívügyének tekinti, hogy az autizmussal élő fiatalok eljussanak ilyen különleges helyekre. „A képeket elnézve elérzékenyültem, hogy ilyen minőségű és csodálatos munkát végeztek mentoráltjaink a klub heti foglalkozásai által” – mutatott rá Csendes Péter a fotók művészi kidolgozottságára.

Koncz Dezső három éve az Óbudai Fotóklub Egyesület elnöke, aki emellett gyógypedagógusként is dolgozik. A fotográfiát már az iskolában is alkalmazta terápiás céllal a fogyatékkal élő gyermekekkel. Sok tehetségre akadt rá, és az autizmussal élők között is számos különleges fiatalt fedezett fel. Volt olyan diákja, akivel csak a fotográfia által lehetett kommunikálni, és amint fényképezőgépet adtak a kezébe, pár nap alatt rávezette a környezetét a sajátos világlátására.

Csendes Péter nyitóbeszédében a fotók minőségét dicsérte.

 

Koncz Dezső, miután átvette a fotóklub elnökségi tisztét, több pedagógiai vénával megáldott kollégájával létrehozott egy húsz fiatalból álló autista csoportot. Hamar együttműködő partnerükké vált az Aura Egyesület fotóscsoportja, akikkel közösen járnak fotózni különböző helyszínekre.

„Egészen különleges látásmód tükröződik a közel húsz cirkuszi előadás alkalmával készített fotókon. A kiállításon nagyon szűk keresztmetszete látható az alkotók munkáinak, ugyanis egy év alatt 17 ezer fotót készítettek. Terveink szerint országos turnéra indítjuk a kiállítást, hogy ezt a mozgalmat országosra bővítsük, ami által a különböző városokban élő autista emberek is bátorságot kaphatnak, hogy ki merjenek lépni a nyilvánosság elé.” – mondta Koncz Dezső, aki a cirkuszban történő fotózás fiatalokra gyakorolt hatásáról is beszélt: „a 15 és 40 év közöttiek imádják, ezáltal számukra is sokkal jobban kinyílik a világ. Azt érzik, hogy nem különböznek más fotósoktól, hiszen ők is meg tudják csinálni.”

A tárlat a Fővárosi Nagycirkusz különböző előadásainak varázslatos pillanataiból épül fel.

 

A tárlat egyik művésze, Somogyi Attila 2009 óta fotózik, különböző rendezvényeket dokumentál, táj – és modellfotókat készít. Nagyon örül, hogy változatos helyszíneken, többek között a Fővárosi Nagycirkuszban is lehetőséget kapott. Első alkalommal alkotott ilyen fényviszonyok között, ami kihívás elé állította, de jól vette az akadályt és komponálás szempontjából igyekezett a lehető legtöbbet kihozni a fotókból. „Felemelő volt, mert utoljára gyermekkoromban voltam cirkuszban és nem gondoltam volna, hogy lesz rá lehetőségem, hogy fotósként is részt vehetek az előadáson.” Az itt tapasztalható, számára zavaró ingereket képes kizárni és csak arra koncentrál, hogy a lehető legjobb képeket készítse el. Jelenleg angolul tanul, hogy megszerezze a szakmai nyelvvizsgát, majd mérnökinformatika szakon szeretne továbbtanulni.

A tíz kiállító egyike, Hanák József közel négy éve fotózik, amire értékes hobbiként tekint. Elmondása alapján jó tapasztalatokkal gazdagodott a cirkuszi előadások fotózása által. „Rendkívüli hatást gyakoroltak rám, miközben le is kötöttek az előadások. Olyan módokat tudtam kipróbálni a fényképezőgépemmel, amiket eddig nem használtam. Örömmel tölt el, hogy kiállításra érdemesnek találták az egyik fotómat.”

A kiállításmegnyitón neves fotóművészek is tiszteletüket tették.

 

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával létrejött kiállítás november végéig tekinthető meg nyitvatartási időben, a járványügyi szabályokat betartva a Fővárosi Nagycirkusz földszinti közönségforgalmi terében.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám