Ismét jelentős értékekkel gazdagodott a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ múzeuma

A Szófiában első alkalommal megrendezésre kerülő Golden Horse Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyben szakmai tanácskozások és komoly eszmecserék színhelye. A zsűriben négy nagy európai cirkuszi kutató, múzeumvezető is helyet foglal: Antonio Giarola, a FEDEC alapító-igazgatója Olaszországból, Genis Matabosch, a spanyol Circusland Múzeum igazgatója, dr. Alain Frѐre, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál alapítója, a Frѐre Múzeum igazgatója, valamint a Fővárosi Nagycirkusz képviseletében Fekete Péter főigazgató.

A bulgáriai cirkuszfesztiválon a múzeumi vezetők találkozása jó alkalom a januári XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretein belül megrendezésre kerülő nagyszabású nemzetközi cirkuszmúzeumi kiállítás részleteinek megbeszélésére.

Dr. Alain Frѐre féltucat muzeális óriásplakátot adományozott múzeumából Magyarországnak, amelyet dr. Borsós Beáta stratégiai igazgató vett át. Az 1968-ból származó francia és olasz plakátok mostantól a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ múzeumának gyűjteményét gazdagítják.

Dr. Alain Frѐre múzeumunk rendszeres támogatója, időről időre olyan nagy értékű tárgyakkal segíti a budapesti múzeum fejlődését, melyek múzeumában több példányban is megtalálhatók. Ez a tárgycsere, ajándékozás jó példája a cirkuszművészeten belüli összefogásnak, csapatszellemnek, támogatási rendszernek.

Köszönjük, Mr. Frѐre!

 

A Fővárosi Nagycirkusz Circus Museum Flash 001. villám-kiállítása Dr. Alain Frére úr, a magyar cirkuszkutatás, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum támogatója előtt tiszteleg. A világ egyik legjelesebb cirkusztörténeti gyűjtőjének adományai magyar és nemzetközi műtárgy-ritkaságok: plakátok, műsorfüzetek, szakkönyvek, dísztálak és fényképek, amelyek immár cirkusztörténeti gyűjteményünk megbecsült műtárgyai.

https://www.youtube.com/watch?v=iwL5yYgr3JI

https://www.youtube.com/watch?v=cKQ9NanGYqQ&t=12s

    Send this to a friend