Magyar díjesővel ért véget Budapesten a Fényes Porond Fesztivál

Január 3-án véget ért a Fővárosi Nagycirkusz által befogadott kétnapos Fényes Porond (Yaskrava Arena Dnipra) gyermekcirkusz-fesztivál. A magyar résztvevők idén is kimagasló sikereket értek el.

Az Ukrajnában dúló háború által ellehetetlenített fesztivált, a szervezők kérésére a Fővárosi Nagycirkusz fogadta be. Az intézmény az orosz-ukrán háború kitörése óta minden  eszközével támogatja a bajba jutott ukrán artistaművészeket, az artistanövendékeket és oktatóikat, ezért nem volt kérdés, hogy ezúttal is válaszol a segítségkérésre.

A 13. alkalommal megrendezett fesztiválon közel 80 fellépő vett részt a legkülönbözőbb cirkuszművészeti zsánerekkel Ukrajnából, Olaszországból, Svájcból, Mexikóból és Magyarországról. Nemcsak Ukrajna cirkusziskoláiból érkeztek fellépők, oktatók és családok vállalva a veszélyekkel teli utat, hanem a háború kitörése óta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ oltalma alatt álló ukrán artistaképzősök és a Baross Imre Artistaképző Akadémia diákjai is felléptek. A magyar cirkuszi dinasztiákat Ádám Henrik magasdrót számmal, Ádám Rudolf, Ádám Angelina és Ádám Szkárlet pedig lovaszsonglőr produkcióval képviselték. A szintén cirkuszi dinasztiába tartozó Varga Rico is porondra lépett zsonglőrszámával, aki a tavalyi fesztiválon az arany-díj mellett első magyar artistaművészként elnyerte a legnagyobb díjat, a Grand Prixet.

Svetlana Momot, a fesztivál rendezője a háború kitörése óta tanítványaival a Fővárosi Nagycirkusz vendégszeretetét élvezi. Rendezői munkáját oklevéllel ismerték el. Fotó: Urbán Ádám

A január másodikai versenyprogram után, a rangos szakmai zsűri által leadott voksok alapján a fesztivál rendezője, Svetlana Momot összeállította a másnapi gálaműsort, amelyet a díjátadó ceremónia koronázott meg. A látványos finálé után a zsűritagok elsőként az artistanövendékek oktatóinak adtak át elismerő okleveleket, majd a fesztivál történetében elsőként, kiosztották a különdíjakat is. Magyar vonatkozásban Ádám Henriket, Varga Rico-t, Ádám Rudolfot, Ádám Angelinát és Ádám Szkárlet ismerték el produkcióikért. A Baross Imre Artistaképző Akadémia diákjai közül Koncz Fanni lengődrótszámáért, Buti Olivér és Jagudits András pedig deszkaszámukért kaptak különdíjat. A Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját, Fekete Pétert a fesztivál igazgatója, Olga Oblasova és Fabio Montico zsűritag egy-egy különdíjjal ismerte el az ukrán cirkuszművészekért tett alázatos munkájáért.

Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai igazgatója is díjakat adott át. Fotó: Urbán Ádám

A magyar artistanövendékek a tavalyi Fényes Porond fesztiválon is kimagasló sikereket arattak és ez idén sem volt másként: arany-díjat érdemelt Ádám Henrik magasdrót produkciója, valamint Buti Olivér és Jagudits András kortárs mozgásművészettel átitatott deszkaszáma. Ezüst-díjban részesítette a szakmai zsűri magyaros lovaszsonglőr produkciójukért Ádám Rudolfot, Ádám Angelinát és Ádám Szkárletet. Bronz-díjas lett Dienes Kinga lábzsonglőr, valamint Usakova Anna és Hellenpárt Levente drótszámukkal. A Grand Prix-díjat a Kijevi Little Stars Cirkusziskola növendékei, Onyshchenko Dmytro és Klimovych Severyna nyerték el mesébe illő gurtni produkciójukkal.

A Fényes Porond gyermekcirkusz-fesztiválon nagy sikerrel szerepeltek a Baross Imre Artistaképző Akadémia tanulói Fotó: Urbán Ádám

 

A Gracia akrobata csoport Odessza régióból érkezett Budapestre Fotó: Urbán Ádám

A Fényes Porond gyermekcirkusz-fesztivál budapesti megrendezése is bizonyítja, hogy Magyarország egy befogadó ország, ahol világszinten ritkaságszámba menően, a kormány kiemelkedően respektálja a cirkuszművészetet. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Európa vezető cirkuszművészeti intézményeként köteles jó példát mutatni emberségből, egyenlőségből, összetartozásból, csapatmunkából és egymásra figyelésből, amely üzeneteket mind közvetítette a világ felé a Fényes Porond (Yaskrava Arena Dnipra) gyermekcirkusz-fesztivál megrendezésével.

Szekáry Zsuzsanna

Díjazottak:

Grand prix díj:
Arany díj:
Ezüst díj:
Bronz díj:
Onyshchenko Dmytro, Klimovych Severyna
Tiutierieva Anhelina
Nepomniashcha Veronika
Melissa Rhyn
Hryshkov Oleksander
Ponomarenko Anna
Anhelina Martseniuk
Lilya Turkeieva
Ádám Rudolf jr., Ádám Angelina, Ádám Szkárlet
Meliavska Daria
Larina Kateryna
Hriazieva Yelyzaveta, Herman Maksym
Tkachenko Bohdana
Buti Olivér, Jagudits András
Pyndeluk Vassa, Lysak Bohdan
Dienes Kinga
Nicole Errani
Usakova Anna, Hellenpárt Levente
Ádám Henrik jr.
Hrechko Sofiia, Popova Anastasiia
Zoe & Alondra Medel
Acrobatic Group Gracia
Yevdokymenko Mariia, Melykian Anna, Serediuk David, Serediuk Mariia, Koval Margaryta, Pylhun Milana
Tepla Sofiia, Teplyi Oleksandr
    Skip to content

    Send this to a friend