Teltház a Fényes Porond gyermek-cirkuszfesztiválon

Teltházzal és jelentős külföldi médiafigyelemmel kísérve indult el január 2-án a kétnapos Fényes Porond (Yaskrava Arena Dnipra) gyermek-cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban. Az orosz-ukrán háború miatt a fesztivál szervezőinek kérésére, a ligeti porond ad helyet a nívós eseménynek.

A békevágy és az összetartás ünnepe kezdődött tegnap a Fővárosi Nagycirkuszban. A légópincék mélyén, ahol csak pár órán át volt világítás és fűtés, ukrán gyermekek készültek óriási hittel a szívükben, hogy megmutassák tudásukat a világnak. Az, hogy az orosz-ukrán háború ellenére még is lesz cirkuszfesztivál, óriási erőt adott nekik. Ahogy körülményeik engedték gyakoroltak, az anyák új kosztümöket varrtak a mécsesek fényénél. Olyan határokon átívelő esemény ez, amely megmutatja a cirkuszművészet összetartó erejét és egyenlőségét nemtől, kortól, vallási-és politikai hovatartozástól függetlenül. A több mint tízéves hagyománnyal bíró Fényes Porond gyermekcirkusz-fesztiválon való részvétel nagyon fontos lehetőség számukra, mert neves szakemberek előtt mutatják meg a tudásukat és népszerűsítsék az ukrán cirkuszművészetet. Ez egy ugródeszka a karrierjükben, ami elindíthatja őket a nemzetközi hírnév felé.

Az esemény elején Fekete Péter főigazgató szimbolikusan átadta Olga Oblasova-nak, a Fényes Porond fesztivál igazgatójának a Fővárosi Nagycirkusz kulcsait. Ezzel a gesztussal megerősítette, hogy Közép-Európa egyetlen kőcirkusza két napon át az ukrán artistanövendékeké és oktatóiké. Idén közel 80 fellépő érkezett Budapestre Ukrajna különböző régióiból, Olaszországból, Svájcból, Mexikóból és Magyarországról. Nemcsak Ukrajna cirkusziskoláiból érkeztek fellépők, oktatók és családok vállalva a veszélyekkel teli utat, hanem a háború kitörése óta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ oltalma alatt álló ukrán artistaképzősök is felléptek. A magyar cirkuszi utánpótlást a Baross Imre Artistaképző Akadémia hat diákja – Usakova Anna és Hellenpárt Levente, Buti Olivér és Jagudits András, Dienes Kinga, Koncz Fanni – képviselték. A Fővárosi Nagycirkusz Melyiket a 9 közül? darabjában szereplő fiatal artistaművészek – Ádám Rudolf, Medel Family, Ádám Henrik – is részt vettek a megmérettetésen.

A Svetlana Momot rendezte fesztiválon három nyelven – ukrán, magyar, angol – konferálták fel a jobbnál-jobb produkciókat, amelyek a cirkuszművészet szinte összes zsánerét felölelték. A közönség kaucsuk, levegő, hulahopp, zsonglőr, drót, akrobatika, lábzsonglőr, handstand, indiai rúd, lovaszsonglőr számoknak drukkolhatott. A rangos nemzetközi zsűri már január 2-án értékelte a produkciókat és a legjobbakat továbbjuttatta a másnapi gálaelőadásba, amelyet a díjkiosztó ceremónia koronáz meg.

A világ most ismét Budapestre figyel; hazai- és nemzetközi stábok (pl. Reuters, dokumentumfilmesek) tudósítanak az eseményről és viszik hírét, hogy Magyarország segítő kezet nyújt a bajbajutottaknak és művészeti szempontból is gyümölcsöző együttműködést folytat a szomszédaival.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

 

    Skip to content

    Send this to a friend