Megérkeztek Budapestre a Fényes Porond nemzetközi zsűritagjai  

A január 2-án induló Fényes Porond (Yaskrava Arena Dnipra) gyermekcirkusz-fesztivál ukrajnai megrendezését ellehetetleníti a háború, ezért a szervezők kérésére a Fővárosi Nagycirkusz fogadta be a jelentős eseményt, melynek zsűrijében számos külföldi szaktekintély foglal helyet.

Ismét Budapestre figyel a világ! A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ égisze alatt működő Fővárosi Nagycirkusz nem fordít hátat a segítségre szorulóknak. Ahogy az orosz-ukrán háború kitörése óta minden eszközével segíti az ukrán artistanövendékeket és oktatóikat, úgy nem volt kérdés, hogy az intézmény befogadja a fesztivált. Ez jelentős plusz terhet ró a budapesti társulatra, akik folyamatos teltházzal játszák a Melyiket a 9 közül? című összművészeti darabjukat, majd januártól egy ukrán társulattal mutatják be a Jégkirályság című cirkuszi mesét. Ám a cirkuszművészet egyik legfontosabb üzenete, hogy elkapjuk egymást és nem hagyjuk leesni azt, aki kinyújtja a kezét.

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Fényes Porond gyermekcirkusz-fesztivál zsűrijében idén is nagynevű, hazai- és nemzetközi cirkuszművészeti szaktekintélyek foglalnak helyet. A zsűri elnöke Ludmilla Sevchenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz korábbi igazgatója. Ukrajnából érkezett Ivan Shvets, az Ukrán Cirkuszművészet Fejlesztéséért Alapítvány társalapítója. Lettországból érkezett Lolita Lipinska, a Riga Nemzeti Cirkusz korábbi igazgatója, Yves Vander Donckt, coach, a Cirque du Soleil NexGen programjának tanácsadója Belgiumból utazott Magyarországra. Olaszországból érkezett Fabio Montico, az Olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, Adans Peres a Starlight Production főigazgatója pedig Portugáliából. Alex Nicolodi, a Turtle London Production ügyvezető igazgatója Franciaországból, László Endrész, a Blackpool Tower Circus igazgatója pedig az Egyesült Királyságból utazott Budapestre.                                                                        A zsűriben magyar szakemberek is helyet foglalnak: Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai igazgatója, Kristóf Krisztián a Recirquel Társulat nemzetközi menedzsere és Vincze Tünde a Magyar Légtornász Egyesület elnöke.

A teltházas Fényes Porond Fesztivált nem csak a nemzetközi cirkuszi szakma kíséri figyelemmel, hanem jelentős a nemzetközi sajtóérdeklődés is, többek között a Reuterstől is tudósítanak és dokumentumfilmesek is érkeztek.

Szekáry Zsuzsanna

    Skip to content

    Send this to a friend