Utazás a megvalósuló álmok útján – Szeptember végéig látható a Fővárosi Nagycirkusz műsora a Zánkai Erzsébet-táborban

A Fővárosi Nagycirkusz idén nyáron is bekapcsolódik a Zánkai Erzsébet-tábor programjába, és egy külön erre a célra összeállított műsorral csempész örömöt és magasművészeti élményt a gyermekek és a családok szívébe.

A Fővárosi Nagycirkusz évek óta visszajáró vendége a Zánkai Erzsébet-tábornak. A közel öt hónapon át tartó CIRKUSZKARNEVÁL című előadás nyáron több ezer gyermeknek és családnak nyújt örömöt és felhőtlen kikapcsolódást. Hétközben magyarországi és határon túli gyerekek, hétvégén pedig családok pihennek, szórakoznak és tanulnak játszva a zánkai táborban. A közel egyórás, Fekete Péter rendezésében létrejött, zenekar által kísért műsorban a magyar artistacsillagok mellett orosz, ukrán, belorusz, olasz fellépők és a háború elől menekült, a Fővárosi Nagycirkusz oltalma alatt álló ukrán táncművészek kápráztatják el a látogatókat. „Nekünk a Fővárosi Nagycirkusz minőségét, szakmaiságát, üzenetközvetítését kell Zánkára kihelyeznünk. A zánkai közönségnek ugyanazt a nívót kell nyújtanunk, mint a Fővárosi Nagycirkuszban” – mutatott rá az előadás rendezője, Fekete Péter.

Karneváli hangulat a Zánkai Erzsébet-táborban
Fotó: Urbán Ádám

A CIRKUSZKARNEVÁL című műsor egy utazás a megvalósuló álmok útján a cirkuszművészet, a zene és a táncművészet segítségével. Az előadás konferansziéja idén is Tatár Bianka színésznő, énekesnő, az élőzenei aláfestésről Gulyás Levente és zenekara gondoskodik. A május 15-i premier előadáson színültig megtelt csillogó szemű gyerekekkel a táborban felállított cirkuszi sátor. Az előadás kezdetét jelző gong után hatalmas ovációval adták a fellépők tudtára az örömüket, a lelkesedésük pedig az egyórás program alatt végig kitartott. A színes, karneváli nyitókép után Vladimir Erofeev lépett porondra, aki az egyensúly megtalálását és fenntartását fejlesztette művészi szintre zsonglőr elemekkel fűszerezett rolla bolla, magyarul görgő produkciójában.

A cirkuszi produkciók önmagukban is fontos üzenetet hordoznak
Fotó: Urbán Ádám

Őt Kodák Anna követte kaucsuk elemekkel tarkított hulapopp számával, akiről a konferanszié elmondta, hogy az ügyvédi doktori cím megszerzése után, az álmait követve vált belőle artistaművész. Az Ukrajnából érkezett Volodymyr Gorodetskyy egy vérbeli kalózként jelent meg a porondon, aki papagáj barátaival izgalmas kalandokba keveredett. Ezt követően újra a szárazföldön találtuk magunkat, ahol a Porond Ifjú Csillaga-díjas Zsilák Olivér az ügyesség üzenetét hozta el technikás zsonglőrszámával. A következő, speciálisan a CIRKUSZKARNEVÁL előadásra létrehozott produkció bebizonyította, hogy a szerelemnek még a gravitáció sem szabhat határt! Beata Slabko és Aleksandr Plishkin romantikus hand to hand és levegőszámukban a férfi és nő között létrejövő legerősebb érzést, a szerelmet jelenítették meg, melynek megéléséhez – akárcsak egy artista produkció esetében – elengedhetetlen az egymás iránti feltétlen bizalom. A Fővárosi Nagycirkusz hisz az ember-állat harmonikus viszonyában, ezért élharcosa a színpadon fellépő állatok védelmének, szakszerű tartásuknak, testi-és lelki egészségük megőrzésének. Ezt a harmóniát a papagájszám után szintén tökéletesen szemléltette az Olaszországból érkezett Nicole és Romi játékos uszkár kutyusaikkal.

Ember és állat szeretetre, odafigyelésre, türelemre épülő kapcsolatát jelenítette meg Nicole és Romi
Fotó: Urbán Ádám

Az előadást a többszörös cirkuszfesztivál-díjas Nirio Tejeda zárta, akinek produkciójában ötvöződött az erő, a precizitás, a hajlékonyság és az egyensúly. A kubai művész előadását a tábor lakói összesen tíz napon át élvezhetik, majd helyette a szintén többszörös cirkuszfesztivál-díjas Markin Family varázsolja el a közönséget perzs és hand to hand produkciójukkal.

A Fővárosi Nagycirkusz vendégelőadásának premierje láthatóan nagy sikert aratott a Zánkai Erzsébet-tábor látogatóinál. A magasművészeti élmény mellett a darab legfontosabb üzenete, hogy merjünk álmodni, többre vágyni, majd merjünk tenni az álmaink megvalósításáért.

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Zsilák Olivér az ügyességet fejlesztette művészi szintre
Fotó: Urbán Ádám

Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyben különféle típusú Erzsébet-táborok valósulnak meg. A táborok szervezését, megvalósítását és koordinálását az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány végzi közfeladatként, Magyarország Kormányának támogatásával.

A legnagyobb befogadóképességű Erzsébet-tábor a zánkai, amelyben turnusonként több ezer gyermek – közöttük hátrányos helyzetű és állami gondoskodásban élő gyermekek – táboroztatásáról gondoskodik az Erzsébet Alapítvány. A zánkai táborban naponta mintegy 60 különféle programot kínál a szervező alapítvány, közöttük élménypedagógiára épülő, saját fejlesztésű foglalkozásokat is.

Szekáry Zsuzsanna

További híreink